2020-11-19 08:16:41• hírek • Bajnai Botond

Megkezdődtek a Református Gimnázium felújítási munkálatai

A hét elején megkezdődtek a szatmárnémeti Református Gimnázium felújítási munkálatai. Bár az elmúlt években az épület nyílászáróit már kicserélték, a fűtésrendszert pedig felújították, a nagyobb munkálatok csak most kezdőnek.

Az iskola teljes felújítása során az ingatlan a pincétől a padlásig megújul, sőt még egy új épületszárny is épül hozzá. A küszöbön álló beruházásokról Póti Eduárd iskolaigazgató számolt be hírportálunknak.

Mint elmondta, az épület-felújítás ötletgazdája a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt, viszont a beruházás finanszírozója különböző pályázatok révén Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alap lesznek.

A hozzávetőlegesen 3 millió euró (azaz 14 millió lej) értékű beruházás magába foglalja az épület teljes külső és belső felújítását, villanyhálózat-cseréjét, bizonyos helyeken bontási-átépítési munkálatokat, a bútorzat cseréjét, illetve a sportterem felújítását, melye egy későbbi fázisban kerül majd sor.

„Bízunk benne, hogy ez az összeg elég lesz, hiszen ez a projekt már közel két és fél éve folyamatban van: előbb felmértük, mi az, ami szükséges ahhoz, hogy egy modern, megújult iskola lehessen a Református Gimnáziumból. Ezt követte a tervezési és elemzési időszak, majd az engedélyek beszerzése. Ezeket mind meg is kaptunk, így beléphettünk abba az időszakba, hogy a püspökség versenytárgyalást hirdessen meg, és megkezdődhessen az érdemi munka” – magyarázta az iskolaigazgató.



Elmondta, hogy ezen a héten sikerült megkezdeni az új épületszárny alapozásának előkészületeit, ugyanis az udvar felől egy 14 méter hosszú, 10 méter széles, kétemeletes épület fog hozzáépülni az iskolához. Ezzel együtt átalakításra kerül az udvar is, a sportolási- és tornázási lehetőséget természetesen megtartva.

„Az új épületre azért van szükség, mert csak így tudjunk biztosítani, hogy az iskola megfelelő számú és minőségű mellékhelyiséggel rendelkezzen, hiszen törvény szabályozza, hogy hány tanulóra hány illemhelynek kell jutnia. Ugyanakkor az új épületszárnyban egy új lépcsőház, és egy lift is helyet fog kapni. Előbbi tűzvédelmi szempontból lesz fontos az iskola számára, utóbbi pedig megkönnyíti a közlekedést azoknak, akik akadálymentesített közlekedésre szorulnak.

Az ezt követő munkafázis a B épület felújítása lesz. Ezzel kapcsolatban Póti hangsúlyozta, szintén komoly tervekkel készülnek erre a munkaszakaszra is, hiszen szeretnék az iskola összes szaklaborját ebbe az épületbe átköltöztetni. „Úgy a biológia, kémia, fizika, informatika, mint a nyelvlaborok, stb., ebbe az épületbe kerülnek, így meg tudjuk oldani azt, hogy a régi épületszárnyban csak és kizárólag osztálytermek maradjanak” – magyarázta.



A felújításra két éve lesz a kivitelezőnek, ezért egy jól megtervezett, a munkálatokkal összehangolt oktatásra lesz szükség miután a diákok visszatérhetnek az épület falai közé. De mivel a felújítás szakaszokban történik, ezért minden esetben egy adott időszakban a felújítás csak az épület egy adott részét érinti majd.

„Folyamatosan egyeztetünk és tárgyalunk a kivitelezővel a beosztásról, és ehhez igazítva fogjuk alakítani az iskola működését is, hogy a diákjainknak lehetősége legyen a legjobb minőségű oktatásban részesülni. Ez nagy kihívás lesz, s mivel nagyon az elején vagyunk, nem is látjuk előre minden aspektusát, de hiszünk abban, hogy kapunk majd kellő bölcsességet az Úrtól, hogy megoldhassuk ezt a problémát is. Arra mindenképp fel kell készülnünk, hogy nem a megszokott élet fog folytatódni a zöld forgatókönyv visszaállítása után, viszont ez az ára annak, hogy egy modern, kívül-belül felújított oktatási intézmény legyen rövidesen itt, a Kálvin-téren” – zárta beszélgetést az iskolaigazgató. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: